Красива довга шерсть собаки може завдати чимало клопоту власнику, коли на ній при недостатньо ретельному догляді утворюються ковтуни — щільні зплутані грудки шерсті. Причини появи ковтунів можуть бути різними, найпростіша — це відсутність належного догляду після миття.

Причини появи ковтунів

• Неправильний догляд за шерстю після купання

Довгу шерсть породистих собак потрібно сушити феном і одночасно розчісувати, тоді можливість появи ковтунів зводиться до мінімуму. Якщо собака має звичку після миття витиратися об килими і пледи, поява ковтунів практично неминуча.

• Неправильно підібраний одяг

Ще одна причина появи ковтунів — неправильно підібраний одяг для собак, погано підігнані нашийники та шлейки. Пахви, комірцева зона, внутрішня сторона стегон — якщо підкладка собачого одягу не ковзає, то шерсть звалюється. Після того, як одяг зняли, шерсть неодмінно потрібно розчесати, збризкавши спеціальним спреєм від ковтунів або антистатиком.

• Неправильно підібрана пуходірка

Навіть ретельний догляд не застрахує вашого улюбленця від ковтунів, якщо цей догляд неправильний. Дрібна пуходірка для довгої шерсті не тільки не принесе користі, а скоріше спровокує звалювання — поверхневе розчісування не може вважатися правильним доглядом. Для розчісування довгої шерсті обов'язково має використовуватися гребінець із порівняно довгими та частими зубчиками.

• Проблеми зі здоров'ям

Здоров'я собаки теж кардинально впливає на стан шерсті. Слабка, тьмяна і шерсть, що звалялася, служить показником захворювання, і потрібно обстежити тварину на предмет шкірних захворювань, гельмінтів і шкірних паразитів, хвороб печінки та інших внутрішніх органів.

Побутова думка про те, що розчісування забирає багато часу, не зовсім вірно. Боротися з ковтунами можна між ділом, під час перегляду телевізора. Якщо собака влаштувалася поряд, то можна буквально не дивлячись розібрати вовну, акуратно зачесати. Навіть якщо ваш пес раніше негативно ставився до гребінців, проти такого мирного проведення часу він не заперечуватиме. Якщо ви не станете наполягати, собака з часом звикне, що ви злегка смикаєте її шерсть, поки вона лежить поряд.

Декілька способів боротьби з ковтунами

У собаки будь-якої породи, якщо шерсть довга, можуть з'явитися ковтуни. Профілактичні заходи проти цієї напасті — це регулярний та ретельний догляд за шерстю, розчісування, використання спеціальних косметичних засобів: кондиціонерів та спреїв для шерсті. Якщо ж ковтуни з'явилися, це в першу чергу означає, що ви щось пропустили. Як позбавити собаку від ковтунів, адже вони завдають тварині незручності?

Можна, звичайно, постригти тварину налисо і забути про проблему на якийсь час, але це досить радикальний захід, і не варто так суворо підходити до питання. Можна просто вирізати ковтун, особливо якщо він єдиний і знаходиться під пахвою, заважаючи собаці рухатися. Але в більшості випадків ковтуни краще розбирати.

Як розібрати ковтун?

Комок шерсті, що звалявся, розрізають гострими ножицями вздовж росту, рясно посипають тальком або пудрою і розбирають руками. Після цього можна використовувати гребінець з рідкими, а потім і з частими зубами. Допомагає при розбиранні ковтунів спеціальна рідина Кондиціонер-антиколтун THERMAL-FLUID, яку ми радимо вам придбати. Колтун збризкується цією рідиною, розтягується пальцями і від краю потроху починаємо розділяти гребенем з рідкими зубами. Знову розтягуємо пальцями, і знову ближче до зовнішнього краю відокремлюємо частинами гребенем. Наберіться терпіння, і ви не тільки позбудетеся ковтунів, але й збережете шерсть вашого улюбленця.

А для того, щоб ковтуни не утворювалися, підберіть спеціальні шампуні та кондиціонери, що запобігають їх появі. І, звичайно, частіше розчісуйте шерсть.

Іноді колтун з'являється, якщо на прогулянці до шерсті причепився реп'ях або жувальна гумка. Жуйку можна спробувати видалити за допомогою свіжої — пожуйте жуйку, прикладіть до тієї, що налипла на собачу шерсть, злегка помніть, а потім стягніть грудку, що вийшла. Якщо не виходить, можна й вистригти, але власники виставкових собак навряд чи підуть на такі заходи.

Правильно підібраний одяг для собак запобігатиме попаданню в шерсть колючок і ріпків. Довга і тонка шерсть на бороді, чубчик і пишна шерсть, що утворює вуса, може бути забрана шпильками, резинками або папільотками. Проінспектуйте свій арсенал гребінців — крім звичайних гребенів і пуходірок, зручно використовувати слікер трикутної форми для пахв і пахвинної зони. Собаки швидко звикають до ретельного догляду, а вам буде приємно дивитися на густу ідеальну шубку свого улюбленця.