Грумінг: звідки виник термін?

Існує кілька точок зору щодо того, що таке грумінг. Є майже наукове пояснення: дане слово має на увазі поведінку ссавців, яке показує душевну рівновагу внутрішнього світу тварини, і проявляється в охайному вигляді його хутра.

Прихильники іншої теорії походження стверджують, що поняття «грумінг» виникло в Англії, адже саме в цій країні вперше з'явилася професія «грумера». На той час ці люди доглядали коней. Згодом термін «грумінг» стали застосовувати щодо домашніх улюбленців — котів і собак, а фахівців, які доглядають цих тварин, почали називати грумерами.

Що включає грумінг?

Передусім, грумінг має на увазі під собою догляд за шерстю, очима, вухами та іншими частинами тіла домашніх вихованців. До нього належить стрижка як виставкова, так і повсякденна гігієнічна. Грумінг також включає і тримінг. Це іноземне слово означає періодичне вищипування шерсті у певних порід собак. Це необхідно для чотирилапих друзів, у яких підшерстя дуже коротке і до того ж не линяє. Його власниками є жорсткошерсні такси та тер'єри (ірландський, фокс, скотч, ердель та вельш), грифони та шнауцери. Але є й такі породи, а саме: кокер-спанієлі, ретрівери, афганські хорти та чорні тер'єри, що потребують часткового тримінгу.

Досить часто на різних форумах чи сайтах використовують термін «тримінг» як синонім слів «грумінг» або «стрижка», що, у свою чергу, є неправильним трактуванням. Тримінгом можна назвати або інструмент (наприклад, тримінгувальні ножі), або процедуру вищипування шерсті у собаки. Вона здійснюється або спеціальним інструментом або вручну.

Обов'язки грумера

Грумер — це професіонал своєї справи, оскільки він не тільки швидко та якісно виконує такі обов'язки, як розчісування, сушіння, миття та стрижка, що ваш домашній улюбленець залишиться неодмінно задоволеним. До того ж, хороший фахівець після стрижки шерсті чи кігтів порадить придбати господареві якісні косметичні засоби та необхідний інструмент.

Раніше подібні заходи вважалися долею аристократів, але сьогодні кількість собак, а точніше їх порід, настільки зросла, що сучасне життя для домашніх улюбленців просто немислиме без періодичного догляду за шерстю та частинами тіла.

Доглядати улюбленця самостійно або скористатися послугами грумера? Деякі собаківники, наприклад, власники таких порід, як бобтейл, афганська хорт і ньюфаундленд, намагаються самі доглядати своїх тварин. Однак їм не завжди це вдається тільки через те, що представники цих видів досить великі та густошерсті. Цікаву особливість мають метиси: якщо їх підстригати щоразу по-різному, то зачіска виглядатиме завжди по-новому. Цей собака, залежно від того, який у нього на даний момент зачіска, може бути схожим на одну з порід.

Власники чотирилапих улюбленців таки дійшли тієї думки, що їх потрібно мити не один раз у своєму житті, а регулярний грумінг потрібен не лише для підготовки до виставки. Це — регулярний догляд, який необхідний собаці, якщо господар хоче, щоб вона виглядала охайно.

На що варто звернути увагу при виборі грумера?

У різних країнах працює безліч салонів, але хто знає, наскільки кваліфіковані фахівці в них працюють. Адже іноді грумерами називають себе люди, дуже далекі від цієї професії. Є такі заклади, які спеціалізуються на грумінгу лише певних порід собак. Такий варіант влаштує не всіх собаківників.

Якщо ви — власник виставкового собаки, у цьому випадку до вибору салону доведеться підійти дуже серйозно. Можна відправитися до грумера своїм ходом або зробити виклик спеціального працівника додому.

Проблема полягає в тому, що досвідчених фахівців дуже мало, і як правило до них на прийом треба записуватися заздалегідь, що не завжди зручно, наприклад: вам необхідно підготувати собаку до виставки, але у вашого грумера не збігається графік роботи або просто він вже зайнятий іншими клієнтами

Якщо вам дуже хочеться самостійно стежити за зовнішнім виглядом вашого вихованця, спершу необхідно поспілкуватися з грамотним фахівцем, а також придбати необхідні інструменти, гігієнічні препарати та професійну косметику. І будьте впевнені, що якщо ви оволодієте технікою професійного грумера, то краще за люблячого господаря цю роботу ніхто не виконає.