«Ми з тобою однієї крові», але шерсть у нас різна.

Хоч і існують деякі подібності між людським волоссям і шерстю тварин, але є й суттєві відмінності. Ці відмінності відносно добре відомі вченим, а також косметичним компаніям, які розробляють гігієнічну продукцію для тварин, але більшість людей не знають, у чому полягають відмінності між людським волоссям та шерстю тварин. Деякі з цих відмінностей – це особливості серцевини фолікула, динаміка росту та склад волосся.

Ключовою відмінністю людського волосся від шерсті тварини є відмінність серцевини волосяного фолікула. У тварин, серцевина має особливості, які дозволяють волосяному покриттю забезпечувати відмінну ізоляцію не лише від спеки та холоду, а й від дощу. Поєднання терморегулюючих якостей поряд з грубою природою шерсті тварини захищає не тільки від холоду або спеки, але також запобігає потраплянню крапель дощу та вологи безпосередньо на шкіру тварини. Людське волосся, навпаки, не має терморегулюючої функції, і не може запобігти від попадання крапель дощу на шкіру голови.

Волосся людини мають тенденцію зростати незалежно один від одного. У тварин процес росту волосся більш синхронізований. Це важлива відмінність, тому що воно має на увазі, що зміна волосся у тварин відбувається періодично залежно від сезону. У той час як людське волосся можна підстригати, коли захочеться, шерсть тварин зростатиме до певного моменту, а потім відбувається линяння, і вона замінюється новою шерстю.

Ще одна суттєва різниця між людьми та тваринами – це склад волосся. Людське волосся, як правило, має однакову структуру, в той час як шерсть тварини включає два типи волосся.

Шерсть складається з остевого (покривного) волосся та підшерстка.

Остеве, або покривне, волосся має велику довжину, добре розвинений прямий або злегка вигнутий стрижень з лускатою будовою. До середини трохи потовщені. Вершина волосся є конусом. Остове волосся поділяється на волосся I, II, III і іноді IV порядку, залежно від товщини. Найбільш товсті та довгі називаються напрямними. Вони розташовані рідше, і їх кінці видаються над загальною масою волосяного покриву. Будова остевого волосся обумовлює хвилястість та структуру шерсті. Чим вони пряміші і міцніші, тим шерсть менш хвиляста. Часто остеве волосся має свій м'яз-піднімач, потову та сальну залозу. Покривне волосся виконує насамперед захисну функцію, зберігаючи тепло та захищаючи шкіру від травм. У багатьох видів тварин шерсть має дуже важливе для виживання камуфляжне забарвлення, дозволяючи тваринам бути малопомітними на тлі довкілля.

Пухове волосся (підшерстя)— це більш коротке і тонке, зазвичай хвилясто вигнуте волосся без серцевини або зі слабо розвиненою серцевиною. Вони служать для більш ефективного утримання тепла в шерстяному покриві. Багато видів тварин з'являються у великій кількості тільки в холодну пору року.