Практично всі собаки мають специфічний запах. Як тільки запах псини від собаки посилюється, слід помити тварину. Зазвичай купання собаки цілком достатньо, щоб неприємний аромат вийшов. Але бувають випадки, що домашній улюбленець, який раніше пах нормально, раптово починає пахнути дуже неприємно. І цей неприємний запах дуже важко видалити.

Який би домашній улюбленець не був охайний, собачий специфічний запах у нього буде у будь-якому випадку. Інтенсивність запаху звіра залежить від його віку, статі та породи. Є собаки, від яких практично немає сморіду. А є такі види собак, у яких запах дуже сильний, а після ванни лише посилюється.

Прибрати запах собаки повністю практично неможливо. Часте купання, зміна корму та різні косметичні засоби не зможуть усунути аромат улюбленця. Тому перш, ніж завести собаку, потрібно підготувати себе до того, що чотирилапий друг обов'язково пахне. Якщо ж запах улюбленої тварини вам абсолютно нестерпний, варто купити спеціальні засоби. Зроблено ці препарати на основі хлорофілу рослин, і купити їх можна у ветеринарній аптеці. Застосовуючи ці специфічні засоби, потрібно чітко дотримуючись інструкцій.

Запах шерсті собаки

Нерідко саме шерсть тварини стає причиною поганого запаху від вихованця. Це трапляється, коли у собаки недостатньо дотримано гігієну. В даному випадку не потрібно довго думати про те, як прибрати запах собаки, а просто приділяти достатньо уваги гігієні свого вихованця.

Якщо собаку регулярно не мити, то на її шкірі накопичується природний жир. Він видає різкий запах. Будь-який шампунь для собак може видалити цей жир. Як часто потрібно мити собаку можна дізнатися у заводчика, тому що для різних порід існує різна норма частоти водних процедур. Дати поради щодо регулярності миття пса може і ветеринарний лікар. Існує також маса спеціальної літератури, в якій можна знайти поради щодо гігієни собак та різних нюансів їх виховання, таких, як відучити собаку стрибати на господаря.

Деякі власники собак після миття обливають своїх вихованців розчином оцту. Але в даний час є безліч професійних кондиціонерів, які більш ефективні та корисні для шерсті вашого вихованця.

Щодня собаку треба розчісувати гребенем та спеціальною щіткою. Якщо цього не робити, собака також може неприємно пахнути. Оскільки гребінь видаляє відмерле підшерстя, яке здатне виділяти запах. Розчісувати вихованця потрібно по і проти шерсті. Наприкінці розчісування потрібно погладити чотирилапого улюбленця вологою щіткою.

Якщо після купання запах собаки повністю не усунувся, це нормально. У вологому стані запах тварини навіть може посилитися. Але якщо і після висихання запах собаки залишився різким, то потрібно перевірити тварину на наявність грибка на шкірі. У такому разі краще звернутися до ветеринара, який порадить спеціальні засоби гігієни.

Підстригати тварин також дуже важливо. Це потрібно робити неухильно, особливо якщо у тварини тонка шерсть. Якщо вчасно не прибирати ковтуни, вони випромінюють неприємні запахи, збирають масу бруду.

Запах від тіла

Через неправильне харчування або нестачу в організмі домашнього улюбленця необхідних речовин від тіла собаки може виходити неприємний запах. У цій ситуації тварині показано дієту. Бажано почати годувати такого вихованця виключно елітними кормами. Якщо це не дасть результатів, потрібно підібрати відповідну натуральну їжу після консультації із заводчиком або ветеринором.

З-під хвоста…

Дуже важлива гігієна собаки «під хвостом». Мало просто дізнатися, як привчити собаку гадити, потрібно ще й очищати делікатне місце собаки від забруднень. Область ануса потрібно мити з милом, губкою та підрізати шерсть у цій області. Особливо гостро стоїть це питання у собак із довгою шерстю. Бувають деякі негнучкі породи собак, а також собаки літні та товсті, які не можуть самостійно доглядати свої делікатні місця. Тому в цій справі їм потрібна допомога господаря.

Іноді з-під хвоста вихованця виходить поганий запах через запальний процес в анальній залозі. Деякі заводчики собак не знають навіть, що це. Адже чистити анальні залози собакам потрібно регулярно. Розташовуються ці залози з боків від анального отвору. Запалення цих залоз спричиняє величезний дискомфорт у звіра. Собакам стає важко ходити та випорожнюватися, вони починають «кататися» по підлозі. Очистити залози собаки не складно, але якщо ви не знаєте, як це здійснити, потрібно запитати поради у ветеринарного лікаря.

Запах з пащі

Різкий запах у собаки з рота найчастіше спричинений проблемами із зубами. Якщо повністю відсутній догляд за зубками улюбленця, то на зубах з'являється наліт, який згодом і видає неприємний запах. Погано пахнуть також пошкоджені або зуби, що гойдаються. У цій ситуації допоможе ветеринарний стоматолог. Іноді, щоб ситуація була виправлена, достатньо почистити зуби собаці. Зуби чистити собаці потрібно все життя. У деяких випадках необхідно видалити зубний камінь, що є не складною процедурою. Крім того, є спеціальні кістки та іграшки для чищення зубів собаки. Хворі або зуби, які хитаються, у вихованця потрібно негайно лікувати.

Якщо запах собаки залишається різким навіть після використання перелічених вище порад, слід показати вихованця ветеринарному лікарю.