У статті «У чому відмінність шерсті від людського волосся» досить докладно описано відмінність людського волосся та шерсті тварин. Тому стає зрозумілим, що догляд за ними теж повинен бути різним. Або принаймні засоби для догляду.

Давайте уявімо, що ми використовуємо людський шампунь і бальзам для, наприклад, померанського шпіца. Ми знаємо, що шкіра у собак сушіха, ніж у людини, вибираємо за численними рекомендаціями в інтернеті «шампуні жирні» та «бальзами живильні». Що отримуємо у результаті? Замість ефекту «пуф» та максимального об'єму – обтяжену і падаючу шерсть. З тим самим підходом ми можемо успішно зіпсувати жорстку тер'єрину шерсть, пом'якшивши її людськими засобами до непородної кондиції.

Таким чином, як ніколи доречна приказка «Кесарю – кесарево, людині – людські, а тваринам – засоби, спеціально розроблені для тварин.

Мало того, засоби догляду за шерстю вашого вихованця необхідно підбирати, виходячи з:

Породи та типу шерсті. Шерсть може бути короткої або середньої довжини, а може бути довгою, спадаючою. І якщо для короткої шерсті необхідний мінімальний догляд, то довга шерсть, вимагає дуже багато додаткових процедур (папільотки з маслами, спеціальне кондиціювання і т.д.). Жорстка тер'єрина шерсть не терпить засобів, які роблять шерсть м'якою та шовковистою. Тоді як такі засоби просто необхідні породам з довгою, м'якою і шовковистою шерстю. А породам із щільним підшерстком навпаки потрібен додатковий об'єм.

Типу догляду (грумінгу) — виставковий чи домашній. Виставковий грумінг вимагає подати шерсть у вигляді, максимально наближеному до ідеалу породи. І тут використовуються, наприклад, відбілюючі засоби, лаки, спреї, що текстурують, пудри та інші косметичні засоби для тварин, що допомагають грумеру досягти максимального шоу-ефекту. У домашньому догляді на перше місце виноситься догляд, спрямований на підтримку здоров'я шкіри та шерсті, відновлення, додаткове живлення.

Особливостей шкіри та шерсті конкретної тварини. У кожної тварини, навіть однієї породи, навіть в одному розпліднику можуть бути свої особливості. У когось шерсть може бути сухою та пошкодженою. У когось – у процесі линяння. Хтось страждає від лупи тощо. Тому для кожного окремого випадку косметичні засоби підбиратимуться індивідуально.

Пори року. Спекотного літа обов'язково використовувати захисні засоби від УФ променів, частіше використовувати зволожуючі спреї, маски, коктейлі для шерсті. Взимку це все не потрібно. Але саме взимку у тварин найбільш густа шерсть, використовується одяг для собак і котів, що призводить до більш частого утворення ковтунів. І якраз у цей період важливо використовувати засоби для підтримки здоров'я шерсті та шкіри з антиковтунним ефектом,

Колір шерсті, особливо у виставкових собак, відіграє дуже велику роль у грумінгу. Відбілюючі шампуні, які підвищують яскравість шерсті, шампуні для чорної шерсті та ще багато засобів орієнтовані саме на колір шерсті тварини.

Як ви розумієте, ніякі засоби для людського волосся не можуть і не повинні відповідати тим потребам, які вирішують спеціалізовані засоби для догляду за шерстю тварин.